5 Savjeta za Roditelje

  1. Naučite da na najbolji način zastupate vaše dijete. Informišite se. Iskoristite sve usluge koje su vam na raspolaganju u vašoj zajednici. Upoznaćete se sa osobama i terapeutima koji vas mogu naučiti ponečemu i pomoći vam.  


  2. Ne odbijajte sopstvena osjećanja. Razgovarajte o njima. Možda se osjećate ambivalentno ili ljutito. Ta osjećanja se očekuju od vas. U redu je da se tako osjećate.


  3. Pokušajte da usmjerite bijes protiv poremećaja, a ne protiv vaših najbližih. Ukoliko shvatite da se sa supružnikom svađate o nekom pitanju u vezi sa autizmom, pokušajte da se prisjetite da je ta tema bolna za vas oboje; i pazite da se ne naljutite jedno na drugo kada vas je zapravo autizam toliko uznemirio i razbjesnio. Pazite da ne dopustite autizmu da preuzme svaki trenutak vašeg života. Provedite kvalitetno vrijeme sa vašom djecom koja se tipično razvijaju i sa vašim supružnikom i suzdržite se od neprestanog razgovora o autizmu. Svima je u vašoj porodici neophodna podrška i radost, bez obzira na okolnosti.


  4. Cijenite male napretke koje vaše dijete postigne. Volite svoje dijete i ponosite se svakim malim uspjehom. Usredsredite se na ono što vaše dijete može da učini, umjesto što ga poredite sa djetetom koje se tipično razvija. Volite ga zbog onoga što jeste, umjesto zbog onoga što bi trebalo da bude.


  5. Uključite se u zajednicu okupljenu oko autizma. Ne potcjenjujte moć „zajednice“. Možda ste kapiten sopstvenog tima, ali ne možete sve da postignete sami. Sprijateljite se sa drugim roditeljima koji imaju djecu sa autizmom. Upoznajući druge roditelje iskusićete podršku porodica koje razumiju svakodnevne izazove kroz koje prolazite. Uključivanje u aktivno zastupanje autizma daje vam snagu i produktivno je. Činićete nešto za sebe, kao i za vaše dijete time što ste proaktivni.