5 Savjeta za Braću i Sestre

  1. Sjetite se da niste sami! Svaka se porodica suočava sa životnim izazovima... i da, autizam jeste izazov... ali, ukoliko pobliže pogledate, skoro svako ima neke teškoće sa kojima mora da se suoči u svojoj porodici.  


  2. Budite ponosni na svoga brata ili svoju sestru. Naučite da razgovarate o autizmu i budite otvoreni i opušteni kada opisujete poremećaj drugima. Ukoliko ta tema vama ne predstavlja problem, neće ni drugima. Ukoliko se stidite svoga brata ili svoje sestre, vaši prijatelji će to osjetiti i zbog toga će i njima biti neprijatno. Ukoliko sa prijateljima otvoreno razgovarate o autizmu, neće im biti neprijatno. Međutim, kao i svi drugi, ponekad ćete voljeti svoga brata ili svoju sestru, a ponekad ćete ih mrziti. U redu je da se tako osjećate. Često je lakše kada imate stručnjaka na raspolaganju da vam pomogne da razumijete ta osjećanja – nekoga ko je tu samo zbog vas. Volite vašeg brata ili vašu sestru onakve kakvi su.


  3. U redu je bili tužan ili ljut što imate brata ili sestru sa autizmom, ali ne pomaže da se nervirate ili ljutite duže vrijeme. Vaš bijes ne mijenja situaciju, samo vas čini nesrećnijim. Prisjetite se da i vaši roditelji prolaze kroz ista osjećanja.


  4. Provedite neko vrijeme nasamo sa majkom ili ocem. Kada radite neke stvari zajedno, sa ili bez vašeg brata ili vaše sestre, to učvršćuje porodične veze. U redu je da želite da provodite vrijeme nasamo. Kada imate člana porodice sa autizmom, to može da zahtijeva mnogo vremena i pažnje. I vi morate da se osjećate važno. Prisjetite se, čak i ako vaš brat ili sestra ne bi imali autizam, ipak bi vam bilo potrebno vrijeme nasamo sa majkom i ocem.


  5. Pronađite neku aktivnost koju možete da obavljate zajedno sa bratom ili sestrom. Biće vam od koristi da ostvarite vezu sa njima, čak iako se radi samo o jednostavnom sklapanju slagalice. Bez obzira na to koliko je on ili ona pogođen poremećajem, kada nešto radite zajedno, stvara se bliskost. Radovaće se tim zajedničkim aktivnostima i pozdraviti vas uz poseban osmijeh.