5 Savjeta za Djedove, Babe i Širu Rodbinu

  1. Članovi porodice mogu da ponude mnogo toga. Pitajte na koji način možete da pomognete svojoj porodici. Možete, na primjer, da preuzmete brigu o djetetu kako bi roditelji mogli da izađu na večeru. Organizujte ručak, dobrotvornu predstavu, karneval ili partiju karata. Vašoj će porodici biti drago da znaju da učestvujete kako bi pružili podršku i bliskost.


  2. Tražite pomoć za sebe. Ukoliko vam je teško da prihvatite činjenicu da neko koga volite ima autizam, zatražite pomoć. Vaša porodica možda neće biti u stanju da vam pruži tu vrstu podrške, tako da morate pokazati razumijevanje i potražiti podršku na drugom mjestu. Na taj način ćete i za njih biti jači, pomažući im da se nose sa brojnim izazovima sa kojima se suočavaju. Budite otvoreni i iskreni u vezi sa poremećajem. Što više razgovarate o tome, bolje ćete se osjećati. Vaši prijatelji i porodica mogu vam postati sistem za podršku... ali samo ako dijelite svoje misli sa njima. Isprva će možda biti teško da razgovarate o tome, ali vremenom će to postajati sve lakše.


  3. Ostavite osude po strani. Uzmite u obzir osjećanja vaše porodice i pružite im podršku. Poštujte odluke koje donose za svoje dijete sa autizmom. Naporno rade na tome da otkriju i istraže sve mogućnosti i najčešće dolaze do dobro promišljenih zaključaka. Pokušajte da ne poredite djecu (to važi i za djecu koja se tipično razvijaju).  


  4. Naučite nešto više o autizmu. Postoje istraživanja koja obećavaju rezultate, sa mnoštvom mogućnosti za budućnost. Podijelite taj osjećaj nade sa vašom porodicom, u isto vrijeme se obrazujući o načinima na koje možete da im pomognete da prihvate poremećaj.


  5. Odvojite posebno vrijeme za svako dijete. Uživajte u specijalnim trenucima sa članovima porodice koji se tipično razvijaju, kao i sa članovima porodice sa autizmom. Da, možda se razlikuju, ali sva se djeca raduju da provedu vrijeme sa vama. Djeca sa autizmom uživaju u rutinama pa pronađite nešto što možete da radite zajedno, a što je strukturisano, čak i ako je to samo jednostavna šetnja do parka. Ukoliko svake nedjelje odlazite u isti park, tokom vremena će ta aktivnost postati sve lakša. Potrebno je samo vrijeme i strpljenje. Ukoliko vam je teško da utvrdite šta možete da radite, pitajte vašu porodicu. Iskreno će cijeniti napore koje ulažete.